thema: Agressie en geweld
Zeggenschap
Op deze pagina staat hoe je als teamlid snel passende maatregelen kunt laten nemen als de veiligheid in het geding is. In het uiterste geval kun je bezwaar maken tegen plaatsing of terugname van een bepaalde cliënt dan wel overplaatsing van een cliënt bewerkstelligen.
De informatie is te gebruiken door werknemers, leidinggevenden en staffunctionarissen.
Ondanks alle verpleegkundige interventies, juiste bejegening, afspraken met de cliënt en het gebruik van het signaleringsplan kun je in een situatie terecht komen waarbij je vindt dat de cliënt niet langer veilig op de gebruikelijke wijze verpleegd kan worden binnen je afdeling.
Onveiligheid kan zich op allerlei manieren kenbaar maken en als lid van het verpleegkundig team is het je taak om dit te inventariseren en er iets mee te doen.
Als verpleegkundige heb je geleerd om op je gevoel te vertrouwen, zeker als het daarbij gaat om veiligheid. Hoe je de signalen van onveiligheid kunt omzetten in beleid, komt hieronder aan de orde.
Zet het op papier
- We gaan er vanuit dat oudere incidenten reeds gemeld zijn via een meldingsformulier en er eventueel aangifte is gedaan. Toch is het goed om een samenvatting te maken van alles dat er recentelijk gebeurd is. Raadpleeg het dossier en verzamel zoveel mogelijk kleine en grote incidenten in een document, het z.g. incidentendossier.
- Breng je eigen gevoel van onveiligheid onder woorden. Je kunt dit zelf beschrijven of gebruik maken van het risicotaxatieformulier. Het gaat daarbij om de aard van je gevoelens en hoe lang je deze al hebt.
- Als je het niet kunt benoemen, neem het dan toch serieus en ga direct naar je leidinggevende. Dat kan ook als je op dit moment te emotioneel bent om alles op papier te zetten. Je leidinggevende zal samen met jou je gevoelens van onveiligheid onderzoeken en passende maatregelen nemen.
- Noteer uitlatingen van medecliënten die steun bij je zoeken of je willen inlichten. Noteer non-verbale signalen die je observeert bij cliënten die zich verbaal onvoldoende kunnen uiten - of maak gebruik maken van het signaleringsformulier.
- Geef een inschatting van het perspectief dat de cliënt heeft binnen je afdeling - of maak gebruik van het perspectiefformulier.
Deel je zorg met collega's en bespreek het met de teamleiding
- Bespreek het incidentendossier en je notities met een of meer collega's en vraag hen eventueel ook het risicotaxatieformulier, signaleringsformulier of het perspectiefformulier in te vullen.
- Ben je de enige die zich onveilig voelt? Bespreek je notities dan toch met je leidinggevende. Want je werkgever garandeert ook jou een veilige werkomgeving.
- Bespreek het incidentendossier en je/jullie notities met je leidinggevende. Deze zal (in overleg met jou/jullie) bepalen of de situatie besproken wordt in het werkoverleg of dat onmiddellijke actie gewenst is.
- Voor de leidinggevende geldt: De wens van de verpleegkundige(n) is altijd het uitgangspunt. Afhankelijk van de situatie organiseer je zo spoedig als nodig een multidisciplinair overleg met als doel: Kenbaar maken welke maatregelen ingezet worden, bijvoorbeeld dat verpleging niet langer verantwoord is gezien de veiligheid en overplaatsing ingezet zal worden, dan wel plaatsing (of terugname) niet mogelijk is.
- Geef als teamleider daarbij de informatie weer die je van de teamleden hebt ontvangen en maak duidelijk welke overwegingen doorslaggevend zijn geweest.
Evalueer multidisciplinair
- Na het nemen van deze beslissing of na de feitelijke overplaatsing plant de leidinggevende een multidisciplinair overleg ter evaluatie van de casus. Het doel is daarbij te komen tot een leerproces m.b.t. behandeling en verpleging en voorwaarden voor eventuele terugname op te stellen.
- De leidinggevende meldt de uitkomsten bij de directie en de plaatsingscommissie.
Onderwerpen
- Zeggenschap
- Richtlijnen/gedragscode voor cliënten
- Werkoverleg
- Veilige werkomgeving
- Tips voor veilig werken - balie
- Tips voor veilig werken -hulpverlening
- Training
- Opvang en nazorg
- Melding en registratie
- Veiligheidsbeleid
- Aangifte doen
- Ongewenst gedrag tussen collega's: beleid
- Ongewenst gedrag tussen collega's: wat kun je doen?
In de cao is geregeld dat de instellingen verplicht zijn traumaopvang te regelen voor hun werknemers.
De arbocatalogus voor ggz-instellingen is bedoeld voor werkgevers en werknemers om zo gezond en veilig mogelijk te kunnen werken. De catalogus is een product van GGZ Nederland / ABVAKABO FNV / CNV Publieke Zaak / FBZ / NU’91.